Vijf hoogleraars recht [Eva Brems (UGent), Paul De Hert (VUB), Serge Gutwirth (VUB), Patrick Humblet (UGent), Dirk Voorhoof (UGent)] bekeken het aardappelproces van nabij en stellen dat een wetswijziging nodig is om “juridische ontsporingen” zoals deze in het GGO-aardappelproces te voorkomen. Het behandelen van actievoerders als criminelen vinden ze een democratie onwaardig. Gelukkig heeft het hof van beroep nu de kans om de veroordeling van de aardappelactivisten wegens bendevorming ongedaan maken.

De rechtbank in Dendermonde veroordeelde de aardappelactivisten van Wetteren voor bendevorming. Vijf juristen-hoogleraren wijzen erop dat deze uitspraak een gevaarlijk precedent schiep: ze zette de deur open voor criminalisering van de meest uiteenlopende geweldloze acties.

Morgen verschijnen in Gent elf mensen voor het hof van beroep. De rechtbank van Dendermonde veroordeelde hen in september 2013 vanwege bendevorming en legde voorwaardelijke gevangenisstraffen op van drie tot zes maanden, met daar bovenop geldboetes en een schadevergoeding. Waren dit elf criminelen, verenigd in een bende die zware misdrijven wou plegen? Ging het om een drugskartel? Beraamden ze terroristische aanslagen? Nee, de elf werden opgepakt tijdens de actie op het proefveld met genetisch gemanipuleerde aardappelen in mei 2011 in Wetteren. Toen werden enkele aardappelplanten uitgetrokken en vervangen door biologische varianten.

De actie deed veel stof opwaaien. Het debat over de wenselijkheid van genetisch gemanipuleerde gewassen in onze landbouw en over de relaties tussen de universitaire wereld en het bedrijfsleven, woedt nog steeds….

Lees het volledige artikel hier : http://www.standaard.be/cnt/dmf20140601_01125670