Field Liberation Movement
Persbericht

7 juni 2017
hallo@fieldliberation.org

(Concepción, Chili) Vertegenwoordigers van sociale bewegingen, inheemse organisaties en milieu-organisaties demonstreerden op de openingsdag van de IUFRO Tree Biotechnology Conference. Deze conferentie is gericht op de promotie van genetisch gemanipuleerde bomen en het Chileense bosbouwmodel, dat bestaat uit grote monocultuurplantages van dennen- en eucalyptusbomen. Wout Boerjan, onderzoeker bij het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en lid van het wetenschappelijk comité van IUFRO, is aanwezig op de Conferentie in verband met zijn werk rond de “slappe” GGO-populieren van Wetteren.
Field Liberation Movement voerde al eerder actie tegen deze populieren. De protesten in Chili laten zien dat FLM niet alleen staat in haar verzet tegen GE bomen en het energie- en voedsel-model waar ze deel van uitmaken. Het VIB, met de steun van de Vlaamse regering en de multinationals zoals BASF, Bayer en Syngenta in de raad van bestuur, ontwikkelt valse oplossingen voor de Westerse brandstof-honger zonder rekening te houden met de impact op de lokale bevolking en het milieu.

De schadelijke effecten van de monocultuur bosbouw zoals watertekorten, de afbraak van akkerland, de armoede in stedelijke en landelijke gebieden, het verlies van inheems bos, wetlands, ecosystemen en de verspreiding van bosbranden, moeten gestopt worden. ”

Een publieke verklaring tegen het Chileense bosbouwmodel is gepubliceerd door sociale bewegingen van oa de Mapuche-volkeren, waarin wordt verklaard dat “het beëindigen van het huidige, dominante bosmodel een kwestie van leven of dood is. De schadelijke effecten van de monocultuur bosbouw zoals watertekorten, de afbraak van akkerland, de armoede in stedelijke en landelijke gebieden, het verlies van inheems bos, wetlands, ecosystemen en de verspreiding van bosbranden, moeten gestopt worden. ”

Anne Petermann, internationaal coördinator van de Campagne Stop GE Trees , verklaarde: “Chili’s bosbouwmodel, dat onstond onder de dictatuur van Pinochet, heeft al veel schade aangericht aan de Mapuche-gemeenschappen. Het heeft hun gemeenschappen van hun voorouderlijke grond gejaagd, waardoor veel gemeenschappen in armoede raakten en hun zoetwatervoorziening uitgeput werd.” Daarnaast zei Peterman: “Monocultuurboomplantages die door insecten worden verwoest, zijn mee verantwoordelijk voor de reusachtige branden waarmee Chili dit jaar kampt. Ze zijn de ergste in de geschiedenis van het land. Leden van de gemeenschappen die door de branden worden uitgewist, wijzen erop dat de houtbedrijven hun eigen insectenbeschadigde plantages aan het vuur zetten om verzekeringsgeld te kunnen innen. ”

De campagne Stop GE Trees is in Concepción om de conferentiesessies te volgen en solidariteit te tonen met groepen die gedurende de week activiteiten organiseren om hun verzet tegen dit model te tonen . Vanuit Vlaanderen, steunt het FLM deze acties. FLM dringt erop aan om de investeringen met Vlaams onderzoeksgeld in de ontwikkeling van genetisch gemanipuleerde bomen stop te zetten. Door te investeren in energie-productie uit bomen, zadelt Vlaanderen andere regio’s in de wereld op met de brandstofhonger van het Westen.

Video: “ Waarom Genetisch Gemanipuleerde populieren een valse klimaatoplossing zijn”

1. Actie FLM tegen GGO-populieren
2. De Campagne Stop GE Trees is een internationale coalitie van organisaties die zich inzetten voor de bescherming van bossen, biodiversiteit en bosafhankelijke gemeenschappen door het pleidooi voo een wereldwijde afwijzing van alle genetisch gemanipuleerde bomen. Organisaties in de campagne zijn Biofuelwatch (VS en Groot-Brittannië), Canadese Biotechnologie Actie Netwerk, Field Liberation Movement (België), Friends of the Earth Melbourne (Australië), GE Free New Zealand, Global Justice Ecology Project (VS), Indigenous Environmental Network (Noord-Amerika), OLCA: Observatorio Latinoamericano de Conflictos Ambientales (Chili) en World Rainforest Movement (Brazilië en Uruguay).
3. De week van anti-conferentie-activiteiten wordt georganiseerd door de Coördinatie voor de Defensie van de Territoria, en de Beweging voor Water en de Territoria. De campagne plaatst nieuws en foto’s van de week van evenementen op zijn Chili Blog: https://stopgetrees.org/.