VUL JOUW BEZWAARSCHRIFT IN HIER : https://apps.health.belgium.be/ordsm/02/f?p=OGM:1:6603128537262

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) plantte vorig jaar een GGO-maïs veld aan zonder daarvoor de wettelijk geldende procedures te volgen! De overheid kneep daarbij niet alleen een oogje dicht, maar moedigde het VIB er zelfs toe aan. Nadat het Europese Hof besliste dat ook voor nieuwe GGOs de bestaande wetgeving gevolgd moet worden, werd het veld snel geregulariseerd.  

Dit jaar wil het VIB opnieuw een veld aanleggen met GGO-mais die via de CRISPR/Cas9 techniek genetisch gemanipuleerd werd in Wetteren. De overheid organiseert daarover een publieksraadpleging. Alle achtergrond documenten vind je hier

We weten dat deze vorm van “participatie” weinig geloofwaardig is. Toch is het goed om de bioveiligheidsraad en de overheid ook via deze weg te laten weten dat er geen vraag is voor GGOs om problemen in de landbouw aan te pakken. 

Wil je ook een signaal geven dat je GGOs nog steeds geen goed idee vindt?
Vul het bezwaarschrift tot en met donderdag 14 februari hier in : https://apps.health.belgium.be/ordsm/02/f?p=OGM:1:758603467249

Twee voorbeeld bezwaarschriften werden ons al toegezonden. Zie hier. Je kan deze aanpassen naar believen of gewoon copie-paste. 

! Opgepast, de voorgestelde antwoorden zijn langer dan het maximum van 3000 karakters in het webformulier. Dit is een technisch probleem, geen wettelijke vereiste, voeg daarom het ganse document toe in bijlage van de bevraging, of stuur het per email naar apf.ConsulOGM@health.belgium.be