Vlak na de veldbevrijding van 29 mei 2011 te Wetteren, werd Barbara Van Dyck ontslagen aan de universiteit omwille van haar publieke steun aan de actie. Informatie over de campagne tegen het ontslag van Barbara Van Dyck zijn te vinden op http://threerottenpotatoes.wordpress.com/

Het onterechte ontslag heeft veel beroering opgewekt binnen de KULeuven, in academische en andere middens in binnen- en buitenland. Een petitie kreeg snel meer dan 4000 handtekeningen waaronder ook vele buitenlandse academici, mensenrechtenactivisten, milieuactivisten, en bezorgde burgers.

Deze directe en radicale actie van de KULeuven heeft ook een ongeziene resem aan reacties en gedachten uitgelokt (zie persoverzicht) over de wetenschap, samenwerking van universiteiten met de industrie en de toekomst van de Universiteit meer algemeen. Uit deze reflecties onstaat ook ideeen rond een andere wetenschap is mogelijk, Slow Science.

De controverse rond deze sanctie en de gebruikte argumenten tonen aan dat deze zaak het individuele geval overstijgt. Het heeft een breed gedeeld ongenoegen aan het licht gebracht over de ombouw van de universiteit tot wetenschapsbedrijf, in toenemende mate afhankelijk van industriële belangen, van de marktwetten, van productivistische concurrentie en van privatisering.Die evolutie leidt tot een bedreiging van het vrij onderzoek, tot een scheeftrekking van de prioriteiten en ook tot zeer precaire arbeidsomstandigheden voor vele jonge onderzoekers.

In het verlengde van deze controverse zijn initiatieven opgezet om “Slow Science” te verdedigen en uit te bouwen. Zoals slow food gedegen voedsel verdedigt tegen fast food, roept “slow science” op om een nieuwe wind te laten waaien tegen het heersende “output-klimaat”. Tegenover een academische overheid die zich opstelt als een repressieve bedrijfsleiding moeten de principes en de condities van een vrije en kritische wetenschapsbeoefening met kracht worden verdedigd.

Een pleidooi voor Slow Science, 2011 by Isabelle Stengers hier

the Wetteren potatoes were not enrolled in a disinterested quest for knowledge. But they were not even enrolled in the production of any kind of knowledge concerning them. They were mainly meant to test, or more precisely, to promote, the acceptability of genetically modified potatoes the BASF consortium has created, in the very country where potatoes are sacred. It has something of a very daring marketing campaign to promote “The potato of the future” in the country of the fried potatoes

Meer hier

Publieke lezing online :

*

*

*

*