Genetisch gemanipuleerde aardappelen te Wetteren:

Onderzoekers zorgden voor moedwillige besmetting van omliggende aardappelvelden

Na het vurige debat rond de veldproef met genetisch gemanipuleerde aardappelen in Wetteren, dat gisteren eindigde met de vernietiging ervan door meerdere honderden burgers, is er alweer commotie ontstaan rond deze omstreden veldproef.

Een deelnemer van het FLM (Field Liberation Movement), die de burgeractie op touw zetten, verklaren dat ze zich verplicht voelden het veld zo volledig mogelijk onschadelijk te maken, omdat ILVO en VIB, eigenaars van het veld en partners in het experiment met de synthetische aardappelen, moedwillig voor contaminatie zorgden van omliggende landerijen.

Joke: “Vlak naast het veld staan volle bijenkorven opgesteld, verborgen in het gebouwtje van ILVO. Terwijl besmetting met gemanipuleerde genen via bestuiving één van meest omstreden risico’s is, garanderen de onderzoekers en hun industriële partners zo dat deze laboratoriumgenen tot kilometers in de omtrek worden verspreid”

In het advies van de bioveiligheidsraad over deze veldproef wordt uitgebreid ingegaan op dit besmettingsgevaar via wilde insectensoorten zoals hommels. Honingbijen bestuiven duizenden planten in een straal van vele kilometers, terwijl op minder dan één kilometer rond de veldproef hectaren vol aardappelen voor consumptie in volle bloei staan. In hetzelfde veiligheidsadvies worden de risico’s op verspreiding van antibiotica-resistente varkensgenen in de natuur bekritiseerd. Dit is koren op de molen van FLM, die hierin een duidelijke aanwijzing ziet dat de betrokken onderzoekers en bedrijven niet het debat willen aangaan, maar de boeren en consumenten voor voldongen feiten willen plaatsen door de omstreden genen moedwillig en actief te verspreiden.

Joke: “We hadden geen andere keuze dan de veldproef volledig onschadelijk te maken vooraleer alle aardappelen in bloei stonden. We zullen nagaan of er besmetting is opgetreden bij de omliggende landbouwers, maar we hopen dat we met deze actie het ergste hebben kunnen vermijden, en dat de proef onder geen beding wordt verder gezet”

De aanwezigheid van de bijenkorven werd officieel vastgesteld, en in elk geval kan het moedwillig verspreiden van potentieel gevaarlijke genen zware juridische gevolgen krijgen. Het laatste over de Wetterse aardappelen is duidelijk nog niet gezegd.

Joke

Advies bioveiligheidsraad:

http://www.biosafety-council.be/docs/Advice_BAC_B_BE_10_V1.pdf