imc bxl picOnder massale aanwezigheid van steunbetuigers van verschillende organisaties heeft de rechtbank van Dendermonde de rechten van verdediging van de 11 veldbevrijders van Wetteren geschonden. De rechtbank weigerde om de getuigen en videofragmenten ter verdediging toe te laten. Dit is een schending van artikel 6 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens dat verdachten het recht geeft op een eerlijk proces. De veldbevrijders en hun advocaten hebben unaniem beslist om de rechtszaal te verlaten.

In deze zaak werd geen onafhankelijke onderzoeksrechter aangesteld, wat zeer ongebruikelijk is. Dit terwijl het parket door de aanklacht van bendevorming het proces zelf verder heeft gepolitiseerd. Er werd rechtstreeks gedagvaard door het openbaar ministerie. Het onderzoek werd dus enkel gevoerd à charge van de verdachten. Om de rechten tot verdediging te vrijwaren, is het nodig om ook een onderzoek à décharge te voeren.

Om een eerlijk proces te garanderen, wilden de advocaten ten minste een onderzoek op de zitting. Hiervoor hadden de veldbevrijders voorgesteld om enkele aanwezige getuigen te horen en enkele videofragementen te tonen. Dit werd geweigerd door de rechtbank. Hierop verlieten de veldbevrijders en hun advocaten de zaal, lieten zo verstek en namen niet deel aan het verdere verloop van het proces.

De burgerlijke partijen, waaronder ILVO, VIB, Ugent, HoGent, hebben wel gepleit en schadevergoeding gevraagd.

Het verstekvonnis volgt op 12 februari: Bij veroordeling zullen de veldbevrijders in verzet gaan.

De rechtbank heeft geweigerd om het debat rond duurzame landbouw, de rol van GGOs en openbaar onderzoek te voeren. De strijd voor vrije meningsuiting, gerechtigheid voor activisten en een duurzaam landbouwsysteem gaat voort.

Afspraak binnenkort opnieuw in Dendermonde.

Info en interviews:

tel. +32484 357053 (Nederlands) en +32483 582143 (FR)

Advocate Veldbevrijders: +32498 39 57 24

field.liberation@gmail.com

http://fieldliberation.wordpress.com/