img-3513img-3585(Wetteren – 20 november 2016) Aan het einde van de Klimaattop in Marrakesh, plaatsten een 20-tal veldbevrijders een kapmachtiging op het proefveld waar het Vlaams Instituut voor Biotechnologie genetisch gemanipuleerde populieren voor brandstof heeft aangeplant. Deze kapvergunning is gericht aan minister Schauvliege, die in de Vlaamse regering bevoegd is voor klimaatbeleid. Haar eerdere uitspraken over bosbeheer(1) indachtig, moedigen de actievoerders haar aan om nu de daad bij het woord te voegen, en de bomen te verwijderen. De centrale boodschap aan de minister luidt: niet langer valse klimaatoplossingen, nu echt duurzame alternatieven! Verder roepen de activisten op om wetenschappelijk onderzoek te heroriënteren naar echte oplossingen voor de energie- en klimaatuitdagingen van deze tijd.

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie hoopt een patent te krijgen op brandstof op basis van genetisch gemanipuleerde bomen en stelt dat voor als een alternatief voor fossiele brandstoffen(2). In plaats van aandacht te hebben voor de oorzaken van de klimaatverandering, investeert het VIB belastinggeld in valse oplossingen die bovendien nefaste sociale en ecologische gevolgen hebben.
Energie-productie met biomassa zadelt andere regio’s in de wereld op met de brandstofhonger van het Westen. De boomplantages zullen zich niet in België bevinden en de overheid investeert dus in een hypothetische technologie die landroof en waterconflicten zal veroorzaken en de concurrentie tussen energieproductie en voedselproductie nog vergroot.(3) Verder zullen deze genetisch gemanipuleerde bomen aangeplant worden in grootschalige monocultuur plantages die een bedreiging vormen voor de biodiversiteit.
De genetische verandering in deze populieren maakt het hout zwakker, waardoor het beter te verwerken zou zijn tot ethanol. Het risico op besmetting van natuurlijke bomen is bij productie op grote schaal onbeheersbaar.

Het VIB ontvangt geld van de Vlaamse overheid, de Europese Unie en van agrochemische multinationals zoals BASF, Syngenta en Bayer. Deze bedrijven zitten in het bestuur van het VIB en sturen zo de onderzoeksagenda die nu amper gericht is op het onderzoeken van de oorzaken van de klimaatverandering. De onderzoeksagenda van het VIB en multinationals heeft geen aandacht voor lokale, gedecentraliseerde oplossingen voor het energie- en klimaatvraagstuk.

De Field Liberation Movement vraagt uitdrukkelijk om het onderzoeksprogramma van het VIB in te vullen op een manier die baanbrekend kan worden voor duurzame technologieën die het algemeen belang dienen.
Veldbevrijdster Elke Paret stelt het zo: “Joke, als er één bos is dat dringend gekapt moet worden in Vlaanderen dan is het wel het Slap Populierenbos in Wetteren. Het vormt een gevaar voor de biodiversiteit en is een verspilling van belastinggeld.”

De Field Liberation Movement toont zich met deze actie solidair met de bestaande internationale bewegingen tegen monoculture boomplantages.

Choreografe en danseres, Anne Teresa De Keersmaeker steunt de oproep: “Er bestaat geen twijfel over dat we in extreme tijden leven, met complexe economische en politieke problemen. Maar net daarom moeten we het voorzorgsprincipe respecteren en dus beter toepassen. Doen we dat niet dan zullen de ecologische crises snel de andere problemen doen verbleken. Wat een kleine verandering lijkt, kan op lange termijn heel grote gevolgen hebben. Het is voor mij daarom cruciaal dat we bestaande en eeuwenoude wijsheid combineren met moderne technologie. Het gaat hierbij niet om een vorm van nostalgisch achterom kijken, maar juist om vooruit te kijken op een manier die de complexiteit en de inherente logica van het leven zelf eerbiedigt. Het genetisch manipuleren van bomen om zo snel mogelijk brandstof te kunnen produceren, getuigt van een gebrek aan inzicht over en respect voor wat letterlijk en figuurlijk het DNA van het leven op de planeet vormt.”

Persdossier, meer foto’s en beelden van de actie beschikbaar op aanvraagimg-3553
Actie-video van De Wereld Morgen
In bijlage de Kapmachtiging die op het veld werd geplaatst

Meer info:
– stopgetrees.org

1. een boom altijd al de functie gehad heeft om gekapt te worden” de Zondag 29/05/16

2. Via genetische manipulatie veranderden onderzoekers de lignine, de stof die oa zorgt voor de stevigheid en plaagresistentie van bomen, met als doel de productie van ethanol voor brandstof op te drijven. Deze technologie staat momenteel helemaal niet op punt. De eerste veldproef gaf in dit opzicht geen resultaten. De huidige proef loopt af in 2021.

3. Deze conflicten zijn uitgebreid gedocumenteerd door de World Rainforest Movement. Zie ook: http://wrm.org.uy/articles-from-the-wrm-bulletin/section1/chile-monoculture-tree-plantations-on-mapuche-territory-certified-by-the-fsc/