Greenpeace Belgïe Persbericht
Brussel, 24 september 2013
Uitspraak aardappelproces :
gevaarlijk precedent voor de vrije meningsuiting
De correctionele rechtbank van Dendermonde heeft de activisten van de Field Liberation Movement (FLM) schuldig bevonden aan vandalisme en bendevorming. Greenpeace vindt dit een gevaarlijk precedent voor de vrije meningsuiting in België en hoopt dat de beslissing in beroep herzien wordt.

Drie tot zes maanden voorwaardelijk en 20.000 euro schadevergoeding. De 11 van Wetteren werden door de correctionele rechtbank in Dendermonde schuldig bevonden voor de vernielingen en bendevorming tijdens een actie op een ggo-aardappelveld in Wetteren. De activisten ruilden op 29 mei 2011 genetisch gemanipuleerde aardappelen op een veld in Wetteren voor biologische varianten.

Greenpeace heeft de juridische strijd van de aardappelactivisten vanaf het begin gesteund. Na een klacht van Greenpeace vorig jaar annuleerde de Rechtbank van Gent de toelating voor de veldproef. «Deze uitspraak criminaliseert geweldloze directe actie, al meer dan 40 jaar het speerpunt van onze campagnes », zegt Jonas Hulsens, campaigner bij Greenpeace België. «Actievoerders voor een duurzame landbouw veroordelen voor bendevorming is buiten alle proportie.»

Hoewel minder zwaar dan wat Kris Peeters vlak na de actie had aangekondigd, vindt Greenpeace de uitspraak van de rechtbank schokkend. Vrije meningsuiting is de pijler van onze westerse democratie.

«We hebben de indruk dat de rechtbank de kaart trekt van de politici en bedrijven die het maatschappelijk debat over ggo’s in de kiem willen smoren», zegt Hulsens. «Maar terwijl wetenschappers het onderling oneens zijn over de risico’s van ggo’s, vergroten ze de greep van een handvol multinationals op ons voedsel en brengen ze ons geen stap dichter bij een duurzame landbouw. »

De uitspraak in Dendermonde vandaag vormt een gevaarlijk precedent voor de vrije meningsuiting in België. Greenpeace hoopt dan ook dat de uitspraak wordt herzien in hoger beroep.