newsletter juni 2013

Eerst en vooral MERCI/DANK U/THANK YOU aan iedereen die aanwezig was op 28 mei, ons steunde of een handje toestak in de afgelopen maanden. Het was een belangrijke dag in de strijd voor een GGO-vrij Belgie. Hierbij een overzicht van wat interessante artikels en video-bijdragen die gemaakt zijn naar aanleiding van die dag. Heb je zelf nog fotos, videomateriaal,… stuur ze ons graag op naar field.liberation@gmail.com

De beweging voor een eerlijke en ecologische landbouw blijft groeien! 

We waren met nog meer dan op de vorige zitting om de 11 beklaagden een hart onder de riem te steken. Meer dan 100 mensen namen ook deel aan de PubliekeExpertisePublique en discussieerden over GGOs, agro-ecologie, onafhankelijkheid van wetenschappelijk onderzoek en criminalisering van actievoeren.
Verslagen en beelden
* Een schitterend video-overzicht vat samen waarom 2 jaar geleden de aardappelruil in actie plaatsvond: zie hier
* Een fotoreportage en livestream-opnames van de debatten vind je hier.
* Interventies van Kurt Sannen (Bioforum), David Sanchez (CEO), Pieter Van den Broeck (KULeuven) en Nicole Van Bael (Vredesactie) tijdens de Publieke Expertise hier

Rechtszaak: Veldbevrijders pleiten “wettelijk verzet tegen onwettelijk veld”

De advocaten van de veldbevrijders hebben op 28 mei in de rechtbank van Dendermonde gepleit dat de grote aardappelruil ging om een wettelijk verzet tegen een illegaal veld. Meer details hier

Tijdens de zitting weigerden de rechters opnieuw om de aanwezige expert-getuigen aan het woord te laten. Ze houden in beraad om de getuigen eventueel op een later moment op te roepen alvorens een uitspraak ten gronde te doen. De getuigenissen waren van belang om het politieke karakter van deze actie te kunnen benadrukken. Beluister hier alvast de getuigenis van Wetenschapsfilosofe Isabelle Stengers over de aardappelactie en toxicoloog Eric Gilles Séralini over de GGO-aardappelen.

Europarlementariër Bart Staes getuigde als één van de vrijwillige verschijners. Lees zijn getuigenis hier. Of de vrijwillige verschijners nu echt mee vervolgd worden weten we niet. Ook dat houden de rechters in beraad. De beklaagden motiveerden stuk voor stuk waarom ze biologische aardappels gingen planten op een ILVO veld in mei 2011.

Uitspraak [of het eerste resultaat van de deliberatie] op 25 juni 2013.

Een uitgebreid persoverzicht over 28 mei hier

Landbouw van de toekomst:
Er zijn geruchten dat Monsanto begint te twijfelen over haar lobby praktijken en verdere investeringen in Europa. Eerder deze week werd bekend dat niet vergunde Monsanto tarwe opdook op een veld in Oregon en waren we met meer dan 2 miljoen in de straten wereldwijd. Opkrassen Monsanto!
Uitkijken ook naar het rapport van VN-voedselrapporteur Olivier de Schutter over de echte economische gevolgen van genetisch gemanipuleerde organismen. Lees alvast het interview met  Olivier de Schutter over de landbouw van de toekomst in de Standaard  of bekijk deze schitterende korte documentaire over de ware inzet van de strijd tegen ggo’s en de agro-industrie.

Waar is de sociologische studie van het consortium over de veldproef?
Mo Onderzoeksjournaliste Alma De Walsche rapporteert over de Aardappelprocesdag, en stelt zich grote vragen bij het geheime onderzoeksrapport van ILVO, dat blijkbaar het daglicht niet mag zien. Barbara Van Dyck, één van de beklaagden in het aardappelproces, suggereert dat het veldproefconsortium niet enkel aardappelen maar ook het debat manipuleert door het selectief communiceren van onderzoeksresultaten.

Onafhankelijkheid van wetenschappelijk onderzoek: 
Gaat het GGO-aardappelverhaal om een paringsdans tussen wetenschap en industrie?  Ex-vrederechter Jan Nolf was er bij in Dendermonde en vraagt zijn collega-rechters van Dendermonde in Knack om de argumentatie van de verdediging in elk geval grondig door te nemen.
Ook Bruxelles Laique vraagt zich in een video af of Belgische Universiteiten via de veldproeven meewerken aan de promotie van Genetisch Gemanipuleerde Gewassen.

Zoals steeds zijn we nog op zoek naar degelijke wetenschappelijke studies naar de gevolgen voor boeren, milieu en gezondheid. Ken je er? Stuur ze graag naar fieldliberation@gmail.com .

Criminalisering van actie: 
Bond Beter Leefmilieu, Netwerk Tegen Armoede, 11.11.11, Socialistische Mutualiteiten, FOV, Minderhedenforum, en Vlaams ABVV herkennen in het verloop van het proces een verdere uitholling van de democratie. Lees het opiniestuk hier.

Agenda

* 7 en 8 juni: A SEED organiseert Gentechvrije landbouwdagen in Wageningen (NL). Meer info hier
26-27 juni: Brussel: Conference on Agroecology for Sustainable Food Systems in Europe: A Transformative Agenda http://www.ensser.org/increasing-public-information/agroecology-conference/
* 20 en 21 juli: De Franse faucheurs vieren hun 10-jarige bestaan. Meer info hier