Steun de 11 van Wetteren. Vervolg de ggo’s, niet de veldbevrijders.
Kom naar DENDERMONDE (BE), 15 januari 2013, 8 uur

Op 29 mei 2011 decontamineerden honderden activisten een ggo-proefveld te Wetteren. Ze ruilden de genetisch gemanipuleerde aardappelen voor biologische variëteiten, gentech-vrij, lekker en gezond.

De Grote Aardappelruil gebeurde geweldloos en publiek. De actie beoogde het debat over de zin en onzin van ggo’s in onze akkers en op ons bord aan te zwengelen. Dat lukte. Burgers discussiëren volop overal in het land, in kranten, via internet, op radio en teevee. Scholen en universiteiten, maar ook de politieke, agrarische en ngo-wereld doen mee. De actie van burgerlijke ongehoorzaamheid maakte mensen bewust van de gevaren van ggo’s en het belang en de rol van publiek onderzoek daarbij. Échte duurzame en rechtvaardige oplossingen zijn nodig voor de voedseluitdagingen van onze toekomst weten ze nu.

Het Openbaar Ministerie vervolgt elf activisten voor bendevorming. Een schadeclaim tot 200.000 euro hangt boven hun hoofd. Want het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, de UGent, de Hogeschool Gent en het Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek dringen aan om hen niet alleen zes maanden privé bewaking van het aardappelveld te laten betalen, maar tegelijk de pro-ggo-betoging, de contacten van de biotech sector met de pers, en tientallen uren dat de professoren ggo-propaganda verspreidden via mail en Facebook.

Actie voeren voor duurzame landbouw is geen criminele daad en de aanklacht van bendevorming is bijzonder ondemocratisch.
Meer dan negentig mensen willen dit kracht bijzetten en daarom vrijwillig verschijnen als medebeklaagden. Onder de meer dan vrijwillige verschijners bevinden zich boeren, politici, academici, vertegenwoordigers van het middenveld, milieu-activisten, bezorgde burgers en Franse veldbevrijders. Dit is een sterk signaal dat de elf beschuldigden deel uitmaken van een brede sociale beweging. Ook jij kan de beschuldigde veldbevrijders een hart onder de riem steken:

Kom naar de procesdag op 15 januari 2013 (verzamelen om 8u aan het gerechtsgebouw te Dendermonde, Justitieplein 1. We zullen er samen ontbijten, info uitwisselen, biologische frieten bakken en zorgen voor een streepje muziek).

Je kan ook:
– van je gemeente een “ggo-vrije” gemeente maken, een benefietavond, of een debat organiseren
– een video-steunboodschap maken en opsturen naar field.liberation@gmail.com
– gul storten op steunrekening BE59 5230 8045 6626, op naam van Crop Resistance (Triodos BIC: TRIOBEBB)
– zoveel mogelijk steunbier (ver)kopen. Te koop op verschillende plaatsen in Gent, Antwerpen, Leuven, Luik en Brussel. Voor contactinformatie check hier

Info over de actie: fieldliberation.wordpress.com
Contact: field.liberation@gmail.com

PS. het gerechtshof van Dendermonde is makkelijk per trein te bereiken. 15 minuutjes te voet vanaf het station van Dendermonde 
Vanuit Gent Sint-Pieters: 07h25 (spoor 1)
Vanuit Brussel-Centraal: 07h25 (spoor 1) 
Vanuit Antwerpen-Centraal: 06h47 (spoor 23)

*