(Dendermonde, 8 mei 2012) Vandaag vond de eerste zitting van het proces tegen elf veldbevrijders van Wetteren plaats. De criminalisering van deze publieke, vreedzame en aangekondigde aardappelruil staat absoluut niet in verhouding tot de eventuele toegebrachte materiële schade. Meer dan 120 sympathisanten betuigden hun steun. Ze droegen T-shirts met de slogan “Ik hoor er ook bij” om de willekeur van de selectie van de beschuldigden aan te klagen. Een groot aantal personen zal dan ook vrijwillig verschijnen op de volgende zitting [1]. Organisaties van het middenveld, politici en academici betuigden hun steun onder andere door hun aanwezigheid of publieke steunbetuigingen.

Bart Staes en José Bové, twee Europarlementariërs, hopen dat dit proces de bedreigingen die GGO’s vormen op het vlak van ecologie, economie en gezondheid in het politieke debat brengen.

Vredesactie vzw steunt de visie van de Field Liberation Movement dat acties van burgerlijke ongehoorzaamheid nodig zijn om bepaalde thema’s op de kaart te zetten: “burgerlijke ongehoorzaamheid is ook in een democratie op zijn plaats en zorgt ervoor dat de tegenstemmen niet zomaar genegeerd kunnen worden” [2].

Volgens Annelies Schorpion van het FLM: “het debat over de toekomst van de landbouw en de overheidsfinanciering van onderzoek gaat alle burgers aan. Dankzij de actie van de Field Liberation Movement staat het GGO- en duurzame landbouwdebat weer op de agenda.

De uitspraak in het proces valt op 15 januari 2013. In tussentijd zet de Field Liberation Movement solidariteitsacties en acties tegen GGOs en het industriële landbouwmodel waar ze deel van uitmaken verder.

De Field Liberation Movement en sympathisanten ijveren voor duurzame oplossingen voor boeren en consumenten, en voor transparante onderzoeksfinanciering van wetenschap in het belang van de maatschappij. Overheidsgeld moet ten goede komen aan duurzame boerenlandbouw, niet aan het patenteren van genen en gewassen door een handvol multinationals. De positie van de boeren in de voedselketen moet versterkt worden, niet verzwakt. Er bestaan onvoldoende studies naar de risico's van GGOs voor mens en milieu. De monoculturen waarvoor GGOs bestemd zijn, lossen de honger niet op en zijn geen verrijking voor de biodiversiteit.

Morgen, woensdag 9 mei, organiseert de Field Liberation Movement een wandeling in GGO-land in het biotechnologiepark Zwijnaarde [3].

Info en Contact:

field.liberation@gmail.com // fieldliberation.wordpress.com
Tel NL (tot en met 10 mei): 0492/089687

Nuttige links:

[1] Oproep tot vrijwillige verschijning

[2] Persbericht Vredesactie

[3] Plaats en aankondiging 9 mei

Persbericht aankondiging 8 mei