Uitnodiging voor de pers

29 mei 2011 in Wetteren: Nationale veldbevrijdingsdag van een GGO-aardappelveld

Naar aanleiding van de veldproef met synthetische gewassen (genetisch gemanipuleerde aardappelen) is het debat rond gentechnologie en een duurzaam landbouwmodel de laatste maanden volop gestart.

De Field Liberation Movement hoopt dat dit slechts het begin is van een breed en inhoudelijk maatschappelijk debat dat boeren, consumenten, het milieu en de voedselkwaliteit ten goede zal komen. Laat ons dit wetenschappelijk en maatschappelijk debat voeren alvorens GGOs te testen in de vrije natuur !

Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek speelt een cruciale rol in de ondersteuning van een duurzaam landbouwmodel, maar dan moeten onze onderzoekers wel de middelen krijgen om de juiste vragen te stellen die het algemeen belang dienen.

Zoals Marie, een jonge boerin uit Quiévrain het verwoordt: “Onze Europese landbouw moet dringend afstand nemen van de huidige industrialisering en intensivering. Een verdere privatisering bijvb. van het zaaigoed door GGOs gaat ons enkel afhankelijker maken van een handvol multinationals. Wij, als boeren en boerinnen, hebben eerlijke prijzen nodig die ons toestaan op een duurzame manier te produceren en die ons niet verplichten om te concurreren met onze buren of de boeren uit het Zuiden. We moeten onze lokale markten en de boer-consument-banden versterken.

Op 29 mei nodigen we de nationale en lokale pers dan ook uit om aanwezig te zijn bij het volgende programma dat ongetwijfeld gaat bijdragen tot dit maatschappelijk debat:

– 11u: Start van de boerenmarkt, info-stands, hapjes en drankjes, muziek, “open mic” en randanimaties voor jong en oud

– 11u30: Publiek debat met de aanwezigheid van Dirk Peeters (Groen!), Louis De Bruyn, Jan Thoelen, en vele anderen

– 14u: Start van ludieke betoging met aansluitend geweldloze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid (de synthetische aardappelen worden vervangen door natuurlijke resistente varianten)

-17u: Persconferentie: evaluatie van de dag door de deelnemers

Interviews met boeren, buitenlandse delegaties, vertegenwoordigers van milieu-organisties, activisten, wetenschappers, … zijn de hele dag mogelijk.

Plaatsbeschrijving: Vantegemstraat, vlak aan de E40, afrit Wetteren. Perscontact: Telefoonnummer binnenkort op de blog of aan te vragen via email Meer informatie vind je alvast op onze blog http://fieldliberation.wordpress.com en eventueel ook via het emailadres field.liberation@gmail.com