de KATA wat?

De Schoffel Kata is een symbool voor de strijd voor voedselsoevereiniteit. Het is geinspireerd op KATA of ‘vorm’ uit de Japanse  zelfverdedigingskunsten. Met een soort van Flash Mob willen we laten zien hoe vastberaden de beweging is om een boerenlandbouw zonder genetisch gemanipuleerde organismen te verdedigen.

kata de la houe_gare de midi2012

De SCHOFFEL KATA vraagt wat oefening. Kom om 8u naar het Kouter, Gent met je Hak of Schoffel! We zullen er samen oefenenen! Wil je alvast beginnen? In het onderstaande filmpje zie je hoe

Om 9u begeleiden we de 11 naar het Hof van Beroep waar hun proces voortgezet wordt. Ze zullen er pleiten voor het recht op vrije meningsuiting in de strijd voor een eerlijke en duurzame landbouw.

Ze staan terecht omwille van hun deelname aan de actiedag tegen genetisch gemanipuleerde aardappelen in Wetteren op 29 mei 2011. Samen met honderden andere activisten, ruilden ze er GGO-aardappelen voor biologische aardappelen. In september 2013 veroordeelden de rechters van Dendermonde de 11 voor ‘bendevorming’, ‘vernieling’, en ‘weerspannigheid’ met straffen tussen de 3 en 6 maanden voorwaardelijk, geldboetes en een schadevergoeding van 25.000 euro. De 11 gaan in beroep tegen deze absurde uitspraak: vrije mening is geen misdrijf!

GGOs zijn niet nodig om de wereld te voeden. Integendeel, ze vormen een bedreiging voor het recht op gezond voedsel! Het huidige industriële landbouwmodel laat zien dat het niet in staat is de wereld te voeden, het ecosystemen vervuilt via grootschalig gebruik van pesticiden en kunstmest en de aarde uitput. Dat terwijl volgens tal van experts een meer duurzame landbouw de groeiende wereldbevolking kan voeden. Zonder acro-ecologie riskeren toekomstige generaties het leven onmogelijk gemaakt te worden.

Om op te frissen waar het weer allemaal ging. Neem een kijkje hier of hier.

Heel veel mensen steunen de veldbevrijders en blijven dat ook doen. Laten we opnieuw van ons horen! Aan iedereen die zich verzet tegen een verdere privatisering van het leven en een machtige greep op ons voedsel, die gelooft in een eerlijkere en duurzamere landbouw: nodig je vrienden en familie uit, kom naar Gent en doe de HAK KATA!